Het regent geluk gelukkig

imagesDit boek geeft een verslag van Lisa Portengen over haar challenge om zich nu eindelijk eens te verdiepen in het boek Cursus In Wonderen. Ze kiest er voor om 100 dagen een les te volgen uit het boek met 365 dagelijkse lessen en daar dagelijks met Koos Janson, leraar Cursus in Wonderen, telefonisch over te spreken en te sparren in relatie tot zaken die zich in het leven van Lisa voordoen of voor gaan doen. Deze vragen van Lisa en de antwoorden van Koos bepalen voor een belangrijk deel de inhoud van het boek.

De situaties van Lisa zijn uit het leven gegrepen. Zo schrijft ze ondermeer over het voeren van een moeilijk gesprek, mensen die niet aardig doen op Facebook, de omgang met haar schoonmoeder, stoppende vriendschappen en een lange to-do lijst. Toch begint na een aantal lessen de verveling toe te slaan en ik vraag ik me af of het me lukt om dit boek uit te lezen. De lange en soms wat abstracte antwoorden van Koos lijken steeds op elkaar te lijken. En ik mis soms de interactie of de discussie omdat de reacties van Lisa vaak kort en instemmend zijn. Maar ik heb beloofd deze recensie te schrijven dus lees ik door. Net als ik denk dat ik misschien beter dagelijks een stukje van het boek tot me kan nemen, lees ik de zoveelste herhaling en … die komt binnen. En ik lees door. En ik hoor kwartjes vallen. En raakt het mijn eigen kern: kies ik voor een leven vanuit angst of liefde? Al lezend wordt het boek opeens een levend document met steeds meer inzichten, aantekeningen, onderstrepingen en tekeningen. De tekst raakt een innerlijke wijsheid; op bepaalde vragen kan mijn wijsheid antwoord geven op de vragen van Lisa. En het is boeiend om die naast het antwoord van Koos te leggen. Wanneer ik het boek gelezen heb, kan ik het niet wegleggen en houd het in mijn buurt. En maak net als Lisa een lijst met mijn grootste inzichten door het lezen van dit boek. En ik kan gelijk dezelfde dag mijn nieuwe inzichten gebruiken in een gesprek. En zo een wonder creëren.

Lisa neemt je met dit boek mee op haar spirituele reis op haar smart en sexy manier: het boek toont een luchtige titel en vrolijke voorkant met een mondaine vrouw. En ze schotelt je dan een boek met wezenlijke inhoud voor waar je echt even je best voor mag doen. Spiritualiteit op hoge hakken. Het doet me denken aan de Amerikaanse schone Gabrielle Bernstein die zich Spirit Junkie noemt en waarvoor de Cursus in Wonderen ook een grote inspiratiebron is geweest.
Na het lezen weet je wat een wonder is. Volgens de Cursus in Wonderen is een wonder niets anders dan kiezen voor een waarneming vanuit liefde in plaats van angst. Niets meer en niets minder. Klinkt logisch en eenvoudig en het dan nog doen. Daar heb ik gelukkig de rest van mijn leven de tijd nog voor. Ik ben wonderbereid …

Laat een reactie achter