Rondjes om het zwembad lopen

zwembad-300x225Vorige week gaf ik een training aan een groepje ondernemers. Een van de ondernemers had duidelijk last van wat ik noem: rondjes om het zwembad lopen. Dit staat voor de metafoor dat je iets wilt doen en je er ook klaar voor bent en het toch niet doet. Je wilt bijvoorbeeld een duik nemen vanaf de duikplank. Als je nog nooit hebt gedoken is het natuurlijk goed om je voor te bereiden en eerst een paar rondjes om het zwembad te lopen. Even met je teen voelen of het bad koud is of verwarmd. Eerst kijken hoe anderen duiken. En vragen hoe anderen het aanpakken. Misschien kun je les nemen.

Tot zo ver is de voorbereiding prima en zijn de rondjes effectief. Op een bepaald moment ben je voldoende voorbereid en kun je los. Maar de rondje-om-het-zwembad-loper gaat niet de duikplank op maar … blijft rondjes lopen. En bedenkt na elk rondje nieuwe acties om maar niet te hoeven springen. En zo blijf je dan rondjes lopen. Terwijl je eigenlijk allang had willen en kunnen springen.

Mijn indruk na jaren lang coachen en trainen van ondernemen is dat vrouwen hier net iets meer last van hebben dan mannen. Ben ik wel genoeg voorbereid? Kan ik het wel? Ik moet eerst visitekaartjes hebben voordat ik … Ik moet eerst dit … ik moet eerst nog dat … Mannen zijn soms meer van het gewoon doen en dan maar zien waar het schip strandt.

En soms kun je elkaar goed helpen. Mijn coach hielp me ooit van mijn rondje-lopen-om-het-zwembad af door me te vertellen dat ik zonder website prima klanten kan bedienen. Is dat echt zo? Ja natuurlijk. En toen kon ik springen. Soms heb je net even een andere kijk nodig. Zo vertelde een ondernemer me eens dat hij zijn vrouw ging vragen om achter hem op de duikplank te gaan staan en hem een duwtje te geven. Briljant, wat een zelfkennis. En dat duwtje stond voor meer, namelijk ook voor zijn vertrouwen in haar en voor haar geloof in hem: ik sta achter je. Soms is het goed om iemand te hebben die je even uit je rondje-lopen-looping helpt. Iemand die het voordoet. Of iemand die je een zetje geeft. Honden en katten hebben daar ook hun eigen manier voor. Kijk maar eens.

Hoe loop jij je rondjes om het zwembad? Hoe spring jij? Ik hoor het graag!

Laat een reactie achter